Thursday, January 15, 2015

A világ legnagyobb könyvesboltja

A világ legnagyobb könyvesboltja, Oregon állam (USA) Portland-jében található.A Powell’s City of Books, nemcsak hogy a legnagyobb könyvesbolt, de a legnagyobb független könyvesbolt, ami már maga egy láncot alkot.


Portland belvárosában található, és elfoglal egy egész városrészt (!!).(Na persze inkább egy ún. „block”-ot, de az itteni méretekhez képest akár annyit is). Majdnem 8000 négyzetméter területen, több mint 1 millió példányt tart új és használt könyvekből egyaránt. Kilenc, különböző színekkel ellátott részei/szobái vannak a könyvesboltnak, ahol több mint 3500 különböző témakörben és igazán ritka és nehezen megtalálható kiadványokat is felsorakoztat, akár olyat is, amit már nem nyomtatnak.

Ami a rendezvényeiket illeti, havonta megrendeznek egy művészeti kiállítást, és egy tucatnyi író-olvasó találkozót, ahol nem csak írók, de művészek és gondolkodók is fellépnek. Lehetőség van „saját könyvkiadásra”, vagy nehezen található művek kinyomtatására – mindezt egy kávényi idő alatt. Van egy direkt ritka könyvekre specializálódott terme, ahol dedikált első kiadásokat és más egyedi kiadványokat kínálnak, valódi gyűjtőknek. Minden nap több ezer használt könyvet vásárolnak a nyilvánosságtól, ahogy megvesznek gyűjteményeket, könyvtárak vagy könyvesboltok készletei egyaránt.

Valóban a legnagyobb szabad üzlet a világon, annyira, hogy amikor – az a napi átlag 3000 vásárló belép – térképre van szükségük, hogy el ne tévedjenek (egyébként a boltban található). Az érdekessége, hogy amíg nagyon sok könyves bolt stagnálgat, vagy bezár, a Powell-nek rendületlenül jól megy a sora.

Hallottam már többször erről a könyvesboltról, de nem tudtam, hogy azért ilyen híres, mert a legnagyobb a világon. Most teljesen véletlenül találtam rá, egy cikkben Amerikáról, ahol az egyes tagállamok nevezetességeit nevezték meg más szemszögből. Nem a „nyilvánvaló” tényekre mentek, hanem olyasmire, amiről esetleg nem tudnak az emberek. Hát így. Oregonba amúgy is mindig el akartam menni J.

No comments:

Post a Comment