Tuesday, April 1, 2014

Érdekességek az irodalom világából

Találtam nem rég egy érdekes cikket, amely olyan adatokról szól, amiket miután elolvasunk, állítólag, nem ugyanúgy fogunk tekinteni egyes könyvekre. Én ezt azért nem mondanám pont így, de azért némely adag, nagyon érdekes volt.
  1. Vladimir Nabokov kis jegyzetkártyákra írta a Lolitát, egy pillangógyűjtés-kiránduláson, az USA-ban. A felesége Vera akadályozta meg, hogy elégesse a Lolita befejezetlen vázlatát.
  2. Nagy-Britanniában A szürke 50 árnyalata a legeladottabb könyv eddig. :( (elég szomorú)
  3. A hol van Wally? (Where’s Waldo) eredetileg be volt tiltva Amerikában, mert egy félmeztelen nőt ábrázolt.
  4. Margaret és H.A. Rey használt darabokból épített biciklit, hogy elmenekülhessen a Náci invázió elől Párizsban, miközben magánál vitte a Bajkeverő majom (Curious George) kéziratát.
  5. Az egerek és emberek (Of mice and men) eredetileg „Valami ami megtörtént” (Something that happened) címet viselte. Steinbeck kiskutyája megette az eredeti kéziratát ennek a regénynek. :)
  6. Alexandre Dumas-nak egy szellemíró segített megírni a Három muskétást.
  7. Franz Kafka megkérte egy barátját, hogy égesse el az összes munkáját. A per, A kastély és Amerika, Kafka akarata ellenére jelentek meg.
  8. Alice csodaországban eredetileg be volt tiltva Kínában, mert beszélő állatok voltak benne.
  9. A 22-es csapdáját eredetileg A 18-as csapdájának akarták nevezni.
  10. Sherlock Holmes karaktere volt a legtöbbet filmre véve.
  11. Az első könyv, melyet írógéppel írtak, az Tom Sawyer kalandjai voltak.
  12. Fitzgerald – This side of paradise (Édentől messze – nekem nagyon furcsa a magyar megnevezése) könyve volt az elsők között ami használta a következő szavakat: wicked, cool, daiquiri és T-shirt (ezeket szándékosan nem fordítottam magyarra, mert például a cool szónak nem a tradicionális olyan „hűvösre” kell utalnia…)
  13. Tolkien az egész Gyűrűk ura trilógiát 2 újjal gépelte.
  14. Snooki (egy amerikai reality főszereplője – Jersey Shore) a New York Times best selling írója, ugyanúgy Jessica Alba, a rapper Common és Justin Bieber is rajta van a listán (gratulálok Amerika).
  15. Gabriel García Márquez nem engedi, hogy a 100 év magányt megfilmesítsék.
  16. Az első kézzel írott Biblia (a nyomtató feltalálása óta) 8 millió dollárba került és 12 évig íródott.

A cikkben volt több minden írva, de azokat nem találtam túl érdekesnek, ezeket választottam ki. Például nagyon örülök, hogy Curious George-al sikerült elmenekülniük (persze az az eredeti George volt, még annyire nem aranyos mint a mostani :)), ahogyan nagyon tetszett Steinbeck kiskutyája is. Szóval ez tényleg igaz, hogy kutyák megeszik a házi feladatot is? Mindig azt hittem hogy az csak egy vicces kifogás :).

No comments:

Post a Comment