Saturday, April 19, 2014

Meghalt Gabriel García Márquez

Nem túl sok klasszikus író mondhatja magát az élők sorában. Talán ezért is furcsa, amikor az ember életében egy meghal. Gabo, vagyis Gabriel Garcia Márquez 87 éves korában halt meg Mexikóban. Márquez a spanyol nyelvű irodalom fontos személyisége volt, és a mágikus realizmus atyja. A 100 év magány több mint 30 millió példányban kelt el, és 1982-ben irodalmi Nobel-díjjal jutalmazták.

Aracataca-ban született Kolumbiában, és kiskorában a nagyszülei nevelték. Állítólag a nagyszülők befolyásolták a mágikus realizmus felé való irányát. A nagypapa, aki az ezer éves háború hőse volt, történeteket mesélt neki Kolumbiáról, a babonás nagymama pedig természetfeletti és mágikus dolgokról. Már fiatalon elkezdi az írogatást, újságírást és jogot tanul, ami miatt eljutt Európába, a vasfüggönyön túlra is.

Hírhed baloldali nézetei, nyílt Amerika ellenes hozzáállása, és barátsága Fidel Castróval, mindig vitatéma volt irodalmi és politikai körökben. Állítása szerint, a volt kubai vezetővel mindig az irodalomról beszélgettek, aki nagyon kulturált ember, és hogy a barátságuk teljes mértékben könyveken alapult (mondjuk Hemingway is jóban volt Castróval, úgyhogy én elhiszem hogy érdeklődött az irodalom iránt).

Hatással volt a műveire az amerikai irodalom, és a Nobel-díj átvételekor még meg is említi, hogy sokkal tartozik William Faulknernek.

Művei világszerte olvasottak kicsik és nagyok áltál, halálát Obama és Clinton is szomorúan konstatálja. A 100 év magányt több mint 30 nyelvre lett lefordítva. Ötlete, egy acapulcoi utazása során született, és az első kiadásokat, egy héten belül elkapkodták az üzletekből. A másik nagyon híres műve, a Szerelem a kolera idején, talán azért is különleges, mert a szerelmet, valódi betegséghez hasonlítja. És eben említette, hogy ha a szerelem ölne meg, nem fájna a halál.
Nobody deserves your tears, but whoever deserves them will not make you cry.

No comments:

Post a Comment