Tuesday, October 1, 2013

Read me maybe?

     Mi a közös Mark Twainben, J.D. Salingerben, Joseph Hellerben vagy John Steinbeckben? Mindannyian remek írók, klasszikus művei világszerte ismertek és kiadottak.



     Mégsem volt ez mindig így, mindenhol. Mindegyikük valahol, valamiért, valamikor be volt tiltva. És nemcsak ők, hanem még több száz remekmű lett letiltva a könyvtárak polcairól, vagy az iskolák tananyaglistájáról, több kevesebb időre. Szeptember 22-től 28.-áig a betiltott könyvek hete volt.
     Az egyik leggyakoribb ok, ami miatt például a Tom Sawyer és Huckleberry Finn kalandjai, a Ne bántsátok a feketerigót, az Elfújta a szél, vagy a Tamás bátyja kunyhója tiltó listára került, az a rabszolgaság túl élethű ábrázolása, a rasszizmus megjelenítése és a „nigger” szó gyakori használata volt. Jack London A vadon szava tiltólistára került a túl erőszakosságáért, és hogy helytelen a fiataloknak olvasniuk. A náci Németországban a 20-as évek végén és a 30-as elején máglyákon égették, mert „túl radikális” volt.


     Salinger Zabhegyzőjét elfogadhatatlannak, túl obszcénnak és negatívnak nevezték, olyannak ami aláássa a moralitást. Iskolákból és könyvtárakból is be volt tiltva, többekközött azért is, mert a könyvben szereplő Holden szerint, az emberek úgysem vesznek észre semmit.
     Hemingwaynek az  Akiért a harang szól művét postahivatal cenzúrázta, miszerint „postázhatatlan”, Fitzgerald Nagy Gatsby-ját egy iskola próbálta kiszorítani a könyvben használt nyelvért és szex utalásaiért. Steinbeck Érik a gyümölcs (nem tudtam hogy ez a magyar neve a The Grapes of Wrath-nak) könyve szentségtörés miatt volt betiltva éppen Californiában, ahol játszódott.
     Nagyon sok más könyv is megtalálható a betiltott vagy az ún. „challenged” könyv kategóriában, próbáltam olyanokat kiemelni amiket ismerek, vagy olvastam. A teljes lista nagyon sok internetes oldalon megtalálható, több helyen csoportokra bontva, akit érdekel hamar megfogja találni.

No comments:

Post a Comment