Sunday, February 17, 2013

Modigliani élete

     A következő festő élete, a regényes életek könyvsorozatban Modigliani volt. Általában 2 könyvet veszek és fejezek be, és csak aztán írok róluk, de most másképp történik. Azért, mert Modigliani életét nem Henri Perruchot írta, mint a 7 másikét, hanem André Salmon. Az író változása rögtön érzékelhető a könyv stílusában. Másképp van írva, mint az eddigiek. Valójában az író nyomozott utána, és úgy tűnik néhány konverzációt maga talált ki, hogy úgy alakulhatott. A könyvből ugyancsak hiányoznak az idézetek az egyes részek előtt.

     Modiglianiről sem lehet mást elmondani mint a többi festőről, nem a felelősségtudatáról volt híres. Olasz létére nagyon szerette Dantét, ez többször előjön a könyvében, gyakran idéz tőle, és említi, mennyire szereti. Hát ha most arról kéne írnom, milyen fontos dolog történt vele élete során, megint csak nem tudnék mit írni. Festett, ivott, drogozott… Körülbelül erről szólt a könyv. Ismerte Picassot, és még néhány más kortárs festőt. Találkozott az öreg Renoirral is.
      A könyv vége elég szomorúra sikerült, mint a megírása, mint maga a történet. Élete végére Modigliani végre engedett a szerelemnek amit szinte egész életén át inkább került, és együtt élt Jeanne nevű nővel akivel egy lányuk született, és a nő terhes volt amikor Modigliani meghalt. Halála oka nem biztos, valószínűleg tuberkulózisban. A nő Modiliani halála után visszaköltözött szüleihez, akik nem nézték jó szemmel az egész kapcsolatát Modiglianival. Jeanne-nek sem volt hosszú élete ezek után, úgy döntött, hogy kiugrik az ablakon még a második gyerek születése előtt. Szörnyet halt. 

     Amit hiányoltam belőle, az egy bizonyos Adrianna volt. De csak azért mert nemrég láttam a „Midnight in Paris” című filmet, ahol Owen Wilson a titokzatos utazásai során pont ezzel a nővel bonyolódik barátságba, aki Picasso barátnője, de előtte állítólag Modiglianinak volt. Végig vártam, hogy a könyvben felbukkan valami hasonlóság, de nem volt senki, aki illett volna a leirtottaknak. Úgy látszik Woody Allen ennek nem nézett utána. Tehát nyilván a filmnek ez a része fiktív volt. Vagy Woody tudott valamit, amit senki más nem. Egyébként azt a filmet még meg akarom venni eredetiben, csak várom még újra leárazzák. 

     Most akkor leírnám a megszokott kedvenc idézeteimet a könyvből részt. Habár az a könyv nem bővelkedett túl sok valóban mély gondolattal. Összegzésben megint csak azt mondanám ez a könyv most nekem nem tetszett. Hangulatom sem volt meg hozzá, meghát annyira érdekes sem volt. Ha nem BKV-n olvasom, biztosan soha nem jutok a végére.


  • „Mert rendkívüli szemérmesség jellemzi azokat, akiket a velük született nemeslelkűség távol tart az ifjúkor gyakori gátlástalanságaitól.”
  • „Aki iszik, lehet féktelen, kicsapongó, fennkölt és minden kegyetlenségre kész, tettei valami titokzatos hatalom következményei, és ennek éppen úgy nem lehet igazolni az erejét, mint ahogyan nem lehet kijelölni a határait.”
  • „Attól, amit a tökfilkók eszmei szépségnek vagy szépségideálnak neveznek, ugyanúgy óvakodj, mint a nőktől. Nem vagy buta, de ki vagy téve te is a butaság ostromának, és ismerjük el, a buták közt sok a csábítóan bájos. Látod hova juthatunk.”
  • „A babákat kisfiúknak kellene ajándékozni, a kislányok kapjanak ólomkatonákat. Ez talán megmentené a világot a háborútól és a szerelemtől.”
  • „Mert a morális erő hiányát jelenti azoknál, akik erről fecsegnek. De nem csak az erő hiányát, hanem a morális érzékét is, mert olyan gondolatokat ébresztenek benned, amelyekre egyáltalán nincs szükséged, és csak terhedre vannak, anélkül hogy valami előnyöd származna belőle.”
  • „Minden élet regény, és ezt érzékeltetni még nem romantika.”
  • „Beszéd közben néha felszakadhat a beragadt gondolat, és így az ember megtisztul saját tévedéseitől.”
  • „Az eredetiség csak akkor erény, ha örök igazságok új változatáról van szó, és ezeket az örök igazságokat a művész aláveti a korszellem vizsgálatának.”
  • „Nem tudta, hogy a szerelemnek éppúgy, mint a művészetnek élesztője a képtelenség.”
  • „Az intelligens nagy művész meggyőződéssel mondta ezt. Pedig még mindig különb ember azoknál, akik egy egész életet élnek le elégedetten sokkal kevesebb agyvelővel, amely azonban éppen elegendő számukra. Boldog korlátoltság! Azok boldogsága, akik jól érzik magukat az értelem éjszakájában is, mert biztonságot nyújt nekik a szilárd állatösztön.”

No comments:

Post a Comment