Monday, April 18, 2016

Börtönlakók könyvei

A héten egy érdekes cikkre bukkantam, ami az egyik kedvenc – és szerintem egy sok potenciállal rendelkező – témámmal kapcsolatos, ami nem más, mint a könyvek és a börtön. Már írtam egyszer az olvasás kultúrajáról börtönökben, és a nézetem nem változott a téma iránt. Az egyik legfontosabbnak tartanám a könyvtárak létrehozását, és szabadon használatát a börtönökben. A mostani cikk inkább egy összefoglaló az 5 legjobb könyvről a börtönéletről, ami kedvenc olvasmány a fogvatartott társadalomban. Mindegyik börtönt-élt írók tollából származik, és mindegyik más megvallás, hogyan lehet az ottlétet átvesztegelni. Hármat közülük ki is emelnék, mert valamilyen okból érdekesnek találom, és szívesen elolvasnám  őket. Mindhárom más típusú, és talán ez adja a varázsukat.

In the belly of the beast: letters from prison – Jack Henry Abbott – A könyvet Abbott akkor írta, amikor Norman Mailerrel levelezet, aki egy sorozatgyilkos után nyomozott. Maga a könyv, ezeket a levelezéseket tartalmazza, Mailerrel. Az író 21 évesen börtönbe kerül gyilkosságért, ami a könyv lírai tragédiája. Ezt  már csak az fokozza, amikor 16 évesen szabadul és 6 hétre rá újabb gyilkosságot követ el. A könyv színvallás a foglyok hierarchiájának az általánosságáról.

Prisoners of honour: David Levering Lewis – Könyv az Alfred Dreyfus per törvényszéki vizsgálatáról, majd bebörtönzéséről és végül szabadulásáról. A francia kapitányt árulásért ítélték életfogytiglanra az „Ördög szigeten” (Devil’s island), ami nem volt nagyobb mint egy pálmafa árnyéka, 10 mérföldre Francia Guianatól. Az ártatlan Dreyfus ebben a kicsi „börtönben” tengte életét, ami direkt neki volt készítve. A könyv a bátorság és tisztesség inspiráló példája. (Ne feledjük, ő az a Dreyfus, akinek ártatlanságáról Émile Zola is meg volt győződve, aki temérdek védő írást írt az érdekében – leghíresebb J’accuse, amivel elérte az ügy újranyitását, és akinek bujdosnia is kellett amikor emiatt el akarták ítélni).

In the place of justice: Wilbert Rideau – Az író, 19 évesen lett halálra ítélve gyilkosságért, és majdnem 44 évet ült, mielőtt 2005-ben szabadult a luisianai nemzeti – Farm nevű börtönből (Angolának is becézik). Ez úgy sikerült neki, hogy a halálbüntetés ideiglenesen fel lett függesztve Luisianaban. Itt kezdett el rovatot írni a börtönéletről Dzsungel néven (The Jungle). Rideau később szerkesztője lett az Angolite nevű, börtön-díj nyertes magazinnak (igen, ilyen is van J). 1998-ban segített elkészíteni a később Oscar jelölt dokumentumfilmet az Angola börtönről (Angola State), Farm címen.

További két mű, amelyet megemlítenek ebben a témakörben a No beast so fierce – Edward Bunker-től, és a The loneliness of the long distance runner – Alan Sillitoe tollából. Persze ez csak néhány példa az ilyen típusú könyvekről, mindenbizonnyal sok  más jobbnál-jobb könyv lehet a témában, vagy hasonlóban elérhető a – nemfeltétlen magyar – könyvpiacon. És a legjobb források ez ügyben? Azok akik már olvasták őket.

3 comments:

  1. Ajánlom Rene Denfeldtől Az elvarázsoltakat. Börtönben játszódik, némi kis misztikus elemmel, de nem rugaszkodik el annyira a realitástól. Ebben is szóba kerül a könyvtár, a könyvek, és egy, az olvasást nagyon kedvelő rab, akinek, amikor a szigorított részbe kerül, a börtönigazgató hoz le könyveket...
    Köszi a linket, elolvastam a 2014-es cikked is. Meglepő, hogy van, ahol nem lehet bevinni könyvet, hiszen tényleg könnyű megbizonyosodni róla, hogy van-e benne valami rekesz, vagy bármi egyéb. Azt aláírom mondjuk hogy jó magaviselethez kéne kötni az olvasás lehetőségét (rongálás, tépkedés stb.), de tényleg kell könyvtár egy börtönbe is.
    A magyar viszonyokról konkrétan tudsz valamit?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akciós is angolul a bookdepón most :)) http://www.bookdepository.com/The-Enchanted-Rene-Denfeld/9781780226347?ref=grid-view

      Delete
    2. Jól hangzik ez a könyv, mindenképp csekkolom. Nálam a börtönyvek elfogynak a Remény rabjai-nál. Még nem sikerült mást olvasnom a témában. Hacsak néhány Dumas-t nem számolok :). A magyar viszonyokról nem tudok sokat, de mintha lett volna egy dokumentumfilm róla, amit nem tudtam megnézni.. de már ebben sem vagyok biztos :/

      Delete