Sunday, July 19, 2015

Lee Stringer: Fedél nélkül New Yorkban

Már a könyv első lapjai után világos volt, hogy ezt a könyvet szeretni fogom. És bár a vége felé azért csökkent a lelkesedésem, valóban nagyon jó kis olvasmány volt.

A történet elmesélője maga Lee Stringer, aki csövesként, New York City utcáin él, és drogozik. Alapjában véve nem egy hülye figura, a sors úgy hozta, hogy az utcára kényszerült. Eleinte tényleg semmi mással nem foglalkozik, csak azzal, hogy annyi pénzt szerezzen, ami a napi anyagra elegendő. Őszintén megvallja a new yorki utcai élet mindennapjait, hol voltak szállások, hol talált segítséget, miből tudott pénzt szerezni. Maga a New Yorkról mesélés már nagyon vonzó volt, hiába is, ezzel engem nagyon hamar meg lehet venni J. Amikor egy ismerőse megismerteti a new yorki homeless magazinnal – Street News, amit először idegenkedve, de azért csak elkezdi árulni. Nagyon rövid idő alatt, egészen a szerkesztőségig viszi. Szinte egymaga válik felelőssé a teljes újságért, nem csak főszerkesztő, de oknyomozó riporter és mindenese is a magazinnak. Beköltözik és jóformán a szerkesztőségben él. Az egész történet, rövidebb elbeszélések formájában íródott. A végén még található egy riport, ami Lee-vel és Kurt Vonnegut-tal készült az írásról.

A könyv jó volt, könnyű olvasmány és megvolt az az igaz érzés benne, az a valós, őszinte, mindennapi, érezhető volt, hogy nem kitaláció, hanem igaz történéseken alapul. 

  • Az írók akkor alkotják a legjobb műveiket, amikor fogalmuk sincs, mi csinálnak.(Nelson Algren)
  • A ceruzában az a jó, hogy ceruza.
  • …mekkora őrültségre képes egy magányos ember csak azért, hogy megszabaduljon az egyedülléttől.
  • A Pokol kapuja mindig belülről van zárva.
  • Az ember gondolata saját tulajdona, ám amint kiejtette a száján, már Istent illeti. (zsidó imádság)
  • Csak annyira vagy beteg, amennyire a titkaid.


No comments:

Post a Comment