Thursday, December 25, 2014

A ragyogás eredeti helyszínén jártam

Valahogy úgy érzem Stephen King kísért engem. Persze jó értelemben. Úgy érzem, bárhová megyek, vagy bárhol kötök ki, neki valahogy köze lesz a helyhez. Pár napja tértem vissza Colorado-i kiruccanásomról, és a hely, ahol azon a 2 héten maradtam ad otthont a híres Stanley hotelnek. A hotel nemcsak az amerikai 10 leghíresebb kísértet hotel közé tartozik, hanem azért is híres, mert annakidején Stephen King itt tartózkodása alatt inspirálódott a Ragyogás megírásával, és a könyv nagyrészét is itt írta meg. A Panoráma – vagy eredetileg az Overlook – hotel ennek a szállodának a mintájára született. És vajon hányas szobában szállhatott meg? A King rajongóknak azt hiszem ez nem nehéz kitalálniuk, a 217-ben. Az eredeti, Kubrick által rendezett filmet nem itt forgatták, amin annakidején Stephen csodálkozott is és csalódott volt, de az illetékesek Oregon egyik fogadóját választották erre a célra. Viszont később (1997), az egyik amerikai csatorna készített egy mini-sorozatot a Ragyogásból, ami már itt forgott.



A hotel 1909-ben nyitotta meg kapuit, és jóval King ott tartózkodása előtt már híres volt paranormális tevékenységeiről. A vendégek és a személyzet eltűnt tárgyakról, mozgó bútorokról – és ami talán a leghátborzongatóbb – zongorajátékról számolnak be a táncteremből, amikor az teljesen üres. A kísértet, valószínűleg a tulajdonos felesége Flora Stanley, aki szereti használni a zongorát. A legkísértettebb a 418-as szoba, és úgy általában az egész 4. emelet, ami annak idején a szolgák lakrésze volt. A 418-asban megszállt vendégek gyereknevetésekről számolnak be a folyosóról, amikor az üres, felfordult szobáról, wc lehúzásokról az éjszaka közepén és hasonlókról.

Napjainkban, a hotelben megszállni szándékozók, választhatnak a különböző speciális csomagjaikból, pl. a Stephen King csomagból, amihez jár egy példány a Ragyogásból is. Vagy a Doctor Sleep csomag, amihez egy példány az új folytatásból is dukál. Természetesen a rajongók kérhetik a 217-es, avagy a Stephen King szobát is J. Akik kísértésre vágynak, azok a kísértet csomag rezervációjánál garantáltan 4. emeleti szobát kapnak, sőt még egy K2 meter-t is (ez szolgál a szellem jelenlétének, vagy a paranormális tevékenységek mérésére). A városban található kis boltok készlete is persze specializálódik erre, sok ajándékboltban megtalálható a ragyogás különböző kiadásban.


Teljes mértékben megértem Stephen Kinget, hogy beleszeretett a helybe, ahogyan a tulajdonosokat is, hiszen a Sziklás hegység kapujának nevezett városka rendelkezik egy bájjal. Nem beszélve a tényről, hogy ahová az ember néz sziklaóriások. Mint nagyon sok hely Coloradóban, Estes Park is 7500 láb (2286m) tengerszint feletti magasságban fekszik. Ez már a 3. utam volt Colorado-ba, és nem tudom megunni. Ha valahol maradnék amerikában, Colorado biztosan az esélyes helyek között lenne. Persze ez nem élménybeszámoló, nem is ezzel akarom elvenni itt az időt és a helyet. Örülök, hogy azon szerencsések között tudhatom magamat, akiknek Colorado hosszabb-rövidebb ideig az életük része volt. 

No comments:

Post a Comment