Monday, June 16, 2014

Faulkner: A legyőzetlenek

Hát ez a legyőzetlenek nagyon nehéz volt. Komolyan mondom csak olvastam, de nem sokat fogtam fel belőle. Először ezt a villamoson, buszon olvasásnak tudtam be, de a végén kiderült, hogy az egész könyv cikkek sorozata. Tehát nem csodálkozni, hogy egyes részek nem kapcsolódtak egymásra. Mármint a szereplők kb. ugyanazok voltak, mondjuk szerintem talán túl sokan is, egy idő után nem tudtam ki kinek a kije. De ez is annak tudható be, hogy végülis ez nem volt leírva.

A könyv, ahogy a Faulknerek, a polgárháborús amerikában játszódnak, természetesen alaptéma a fehérek és feketék egymáshoz való viszonya, és a létük jellemzése. Bemutatódik a katonaság jellemvonásai, ahogy az áldozatok, és gyilkosságok részletei egyaránt. Vannak, akik sok mindent szereznek, vannak akik minden elveszítenek.

Összefoglalva, mégegyszer nem olvasnám el, nemcsak azért mert nehéz volt és érthetetlen, de azért is mert nem volt túl érdekes. A végén egy Géher István nevű személy összefoglalta, abból meglehetett valamennyire ismerni a tartalmát és hogy mégis mi akart ez lenni. Úgyhogy ha valakit ez érdekel, elég ha elolvassa az utolsó 3 oldalt a könyvben J.

Néhány idézet:
  • Ha valaki mongya, lehet igazság. De ha álmodtad, nem lehet hazugság, mer nem valaki mondta.
  • Asztat tudtam, hogy a jenkik nem emberek, de aztat nem, hogy a lovaik se lovak.
  • Akár két vaslovag találkozása a régi korokban, nem anyagi haszonért, hanem elvekért – becsület dacolt becsülettel, bátorság dacol bátorsággal – a tett nem az eredményért tétetett, hanem a cselekvés kedvéért – a végső megmérettetés, mely nem bizonyított semmit, csak a halál véglegességét és minden próbálkozás hiábavalóságát.
  • Csak éppen nem ment és nem tűnt el, amíg vannak legyőzöttek vagy legyőzöttek leszármazottjai, hogy elmeséljék vagy hallgassák a mesét.
  • …bátor embert meg lehet ijeszteni, de egy gyávát senki se mer.
  • Túl öreg volt, hogy rákényszerítsen arra, hogy akár csak elméletben is jóváhagyjon egy ilyen döntést; túl öreg, hogy elvekhez ragaszkodjon a vér, a neveltetés és a család ellenében, hogy figyelmeztetés nélkül szembesüljön és döntésre kényszerüljön, akárha útonálló lepné meg a sötétben; ezt csak a fiatalok tehetik: akik még elég fiatalok, hogy fiatalságuk szolgáljon grátisz okként (nem ürügyként) a gyávaságra.
  • …az emlékezés mindegyikben kizárja a tapasztalatot, a tapasztalat mindegyikben megelőzi az emlékezést.

No comments:

Post a Comment