Sunday, May 12, 2013

Inspiráció mindenkinek - szamárkönyvtár Kolumbiából

A minap találkoztam egy nagyon kedves képpel, aminek a történetét most mindenkivel megosztanám. A neve „biblioburro”, vagyis szamárkönyvtár. Amit szó szerint kell érteni, szamárlábon járó könyvtár, szegény, dél amerikai gyerekeknek.




Luis Soriano, spanyol tanár találta ki ezt a kedves ötletet La Gloriaban (Kolumbia), 2 szamár Alfa és Beto segítségével járja Kolumbia Karib téség partjait. Az alapiskolásokat tanító tanár, látta milyen hatással van a könyv a gyerekekre, így kezdte szamárkönyvtárát a 90-es évek végén, mindössze 70 könyvvel. Soriano könyvtára akkor kezdett növekedésnek, amikor egy nap a rádióban hallott egy részletet a kolumbiai író Juan Gossaín könyvéből, és írt neki, hogy szeretne egy példányt a szamárkönyvtárra is. Gossaín később megosztotta a levél részleteit a rádióhallgatókkal, és megindult a könyváradat Soriano könyvtárába, ami így hamarosan 4800 példányra bővült.

Érdekességképpen, a szamárkönyvtár legkapósabb könyvei még mindig a gyerek kalandtörténetek, enciklopédiák és orvosi szövegek. Mindössze 2 könyv tűnt el a szamárkönyvtárból, ami egy szex kézikönyv és egy Laura Esquivel regény. Egyiket sem hozták vissza a kölcsönzők. Paulo Coelho Brida könyvét pedig banditák vitték el, amikor ki akarták rabolni Soriano-t, de rájöttek hogy nincs pénze. 

A projektről dokumentumfilm is készült, interneten a teljes rész megnézhető, és Etiópiában is útnak indult egy hasonló projekt, megismertetni a kevésbé szerencsés emberekkel és gyerekekkel a könyveket és az olvasást.

No comments:

Post a Comment