Sunday, August 16, 2015

Hartay Csaba: Nem boci!

Elég nehéz a Nem bociról írni, mert kicsit vegyes érzéseim vannak vele kapcsolatban. Egyik oldalról nagyon viccesnek találom és nagyon megérintőnek (már csak a nyelvezetet miatt is), mert annyira hazaias, mármint teljesen ismerősek voltak azok az embertípusok, akiket felsorol a könyvben a szerző. Az egyszerű falusi emberektől addig a munkásig, aki a RTG-t, rönggenynek nevezte Ettől jobban már csak akkor tetszett volna, ha röggönynek :).  Mindenki hordozta magában – a nem szándékos – humort.

A másik oldalról viszont, kicsit úgyis érzem, hogy viccet csinál ezekből az emberekből, és túl sok mindenkit (néhol az olvasót is) hülyének nézi. Nem voltam benne biztos, kiből akar hülyét csinálni, mert a szerző el tudta magát adni úgy is, mint egy jó fej vezető, és úgy is, mint aki nagyravágyó, és orrát fennhordó személy.

A nyelvezete viszont teljes mértékben zseniális, vicces, de ez nagy részben annak is köszönhető, hogy azok az emberek, akikről mintázta, valóban így beszélnek.

A végén összegyűjtött pár vicces beszólást is az ott dolgozó emberektől, de az már tényleg túlzás volt, hogy azokat aztán zárójelben megmagyarázta az olvasóknak. Ok, ha valami nagyon tehenes, vagy tehenészes szakkifejezés lett volna, de csak tök normál beszédről volt szó, amit az ottani feltételező parasztok félremondtak. Ennek ellenére mindent megmagyarázott. Köszi, adjál egy kis kreditet az olvasónak, hogy rendelkezik egy csepp humorérzékkel.

Összességében a könyv és maga az ötlete nagyon tetszett, a címével és az alcímével is rögtön megvettek, és magukkal a rövid elbeszélésekkel (az egész könyv olyan 2-3 oldalas kis elbeszélések foglalata) sem lett volna semmi baj, ha nem éreztem volna némelyen a felsőbbrendűséget és a cinizmust. Kis tiszteletet mutathatott volna azoknak az embereket, akikről a történetei főszereplőit mintázta… Ezek az apróságok ellenére azért ajánlom, abszolút kikapcsolódásnak, nem mély gondolatoknak vagy történéseknek a keresőinek.

No comments:

Post a Comment